Region Sjælland: Region Sjælland fokuserer på bæredygtige sygehusbyggerier

I den kommende tid vil der månedligt blive ’blogget’ direkte fra de forskellige byggeprojekter og regioner. Byggebloggen er et talerør for de regionale byggeorganisationer og projekter - en mulighed for at dele erfaringer, milepæle og lærerige udfordringer. Denne blog er skrevet af chefkonsulent i KU Byg, Jens Peter Nielsen, fra Region Sjælland. Bloggen handler om, hvordan Region Sjælland bruger DGNB-ordningen til at sikre bæredygtighed i de nye hospitalsbyggerier.

Region Sjælland har fokus på bæredygtighed, når der bygges nyt og ved ombygninger. Mindre byggerier energi- og miljøscreenes ud fra en intern model, mens de større byggerier anvender DGNB som model.

DGNB-ordningens tilgang til bæredygtighed, hvor den miljømæssige, sociale og økonomiske bæredygtighed er i spil, er alle væsentlige parametre, når regionen skal vurdere og sikre, at byggerierne opføres bæredygtigt. I udgangspunktet er det ikke selve certifikatet, der er vigtigt for Region Sjælland, men langt mere den værdi DGNB tilfører byggeprocessen fra start til slut, altså et procesværktøj der også kan betragtes som en ekstra kvalitetssikring. Så når Mette Qvist (Direktør – Green Building Council Denmark) udtaler til Mandag Morgen den 25. april 2016, at ”ingen af de seks sygehuse ønsker at blive bæredygtighedscertificeret”, er det en sandhed med modifikationer, fordi netop Universitetshospital Sjælland anvender DGNB-modellen som bæredygtighedsmodel. Derudover anvendes DGNB-ordningen ved igangværende udvidelser af Nykøbing Falster og Slagelse Sygehuse og har været en vigtig faktor i forbindelse med opførelsen af Region Sjællands nye Psykiatrihospital i Slagelse.